Kardang Systems ble startet i 2005 som enkeltmannsforetak for entreprenør Jens Tandstad. Firmaet har siden oppstarten vært hovedsaklig konsulentvirksomhet. I dag går det i droider – vaskeroboter for borettslag og sameier i bygårder – ikke ulik den Jens selv bor i.

“Hvordan begynte du med droider?”

“Det er et godt spørsmål. Vel, jeg har arbeidet med robotikk i fem år for firmaet Ergoseat, så det er noe jeg kan.  Jeg trodde jeg hadde funnet det jeg vill jobbe med når jeg fikk jobb i Capgemini som datavarehusutvikler. Men alle tallene i tabellene ble for abstrakt og jeg savnet det fysiske, mekaniske. Jeg har alltid hatt lyst til å gjøre noe for meg selv. Så da kom jeg via en lang omvei som tok meg både til Silicon Valley og rundt om i de flere store norske avisredaksjoner, tilbake til robotikk. Så nå går det i droider og jeg føler meg på rett sted.

“Hvordan fikk du ideen om robotvask?”

“Jeg begynte egentlig gründerkarrieren med noe helt annet. Og på grunn av en del reisevirksomhet i 2014 havnet jeg bakpå med trappevasken i borettslaget. Jeg likte ikke følelsen av å være den med færrest kryss på tavlen.”

“Så da bestemte du deg for å lage en trappevaskerobot?”

“Nei, ikke akkurat – Hjernen min går i gang med prosjekter helt på egen hånd. Trenger ikke gjøre noe. Det meste av tenkingen skjer som bakgrunnsmusikk når jeg er på joggetur og er på vei fra a til b, men så – en dag i storgaten – stoppet jeg opp. Stopp en halv!, sa jeg høyt. Dette kan faktisk fungere. Dette vaskeprinsippet kan funke – og det har ikke blitt gjort før. Men vi trenger å teste – grundig. Men så lenge vi møter opp personlig og obseverer droiden i de første 6-12 månedene, så kan dette gå. ”

“Så da gikk du i gang med å bygge?”

“Tja, for fem år siden vill jeg gjort det – og ikke kommet ut igjen før jeg hadde en robot som funket i teorien. Men litt har jeg lært av andre gründerprosjekter. Man skal gjøre det man er dårligst på først, for det man er god til – det kan man tenke seg ferdig med. Det man er dårlig til – det må man gjøre. Så jeg bygde en prototype i kryssfiner og med noen kjøkkensvamper og en sveiv og sa – nå er jeg klar til å vaske trapp. Nå kan vi begynne å selge.”

“Hva er reaksjonen”.

“Folk liker det – og folk er villige til å betale for det. Vi ser at vi kan levere droider som ikke trenger tilsyn i det hele tatt. Vi ser at  kan gå fra tidlig prototype til stabilt produkt raskt. Vi ser at vi kan skape verdier for kunder allerede før produktet er ferdig. Vi ser potensialet for en svært lønnsom bedrift, uten å være avhengig av enkelte store aktører. I tillegg er teknologien patenterbar og har dermed har en egenverdi.”

“Når kan vi få dette i resten av landet?”

“Det tar litt tid. Foreløpig tilbyr vi kun droider i Osloområdet. Vi jobber for tiden med å lage de første autonome algoritmene. ”

 

Leave a Reply